luni, 20 august 2012

Esenţialele lucruri inutile


„Şi ce înseamnă a fi de folos? Cunosc oameni care au urcat muntele timp îndelungat şi cu trudă, zdrelindu-şi genunchii şi palmele, istovindu-se în urcuşul lor, ca să ajungă pe creastă înainte zorilor şi să se adape din profunzimea câmpiei albastre încă, aşa cum cauţi apa unui lac să-ţi potoleşti setea. Se aşază şi privesc, odată ajunşi, şi respiră. Iar inima lor bate cu bucurie şi ei găsesc un remediu suveran pentru repulsiile lor.
Cunosc pe alţii care caută marea în pasul încet al caravanei şi care au nevoie de mare. Şi care, ajungând pe promontoriu şi dominând această întindere plină de linişte şi de greutate, ce ascunde ochilor lor munţii de alge şi de corali, respiră aerul sărat şi se minunează de un spectacol ce nu le foloseşte la nimic, căci nu poţi pune stăpânire pe mare. Dar şi-au spălat inimile de robia lucrurilor mărunte. (...) 
Atunci îşi iau provizii de nesfârşit şi aduc cu ei fericirea pe care au găsit-o acolo. Iar casa se schimbă doar pentru că, undeva, există câmpia la răsăritul soarelui şi marea. Căci fiecare lucru se deschide într-altul, mai vast. Totul devine drum sau fereastră înspre altceva decât el însuşi.” (Antoine de Saint Exupéry - Citadela)













© Maria
Poţi duce pe cineva pe munte, dar cum aduci serenitatea muntelui în sufletul său? Fără silinţă, atât ai de făcut, să dăruieşti iar de acum înainte această fericire e treaba fiecăruia. Arunci o sămânţă şi speri să încolţească întru bucurie, speranţă şi creştere.

2 comentarii:

  1. Muntele te obliga sa vezi ceea ce este cu adevarat valoros in viata.Recunosc,imi place sa merg pe munte,ma uit la locul in care vreau sa ajung si plec la drum in ritmul pe care eu mi-l impun.:-))
    Obstacole apar mereu.Obstacolele, sunt doar scarile care ma ajuta sa urc.Sunt puse acolo ca sa vezi cat de mult iti doresti sa treci de ele.Zidurile sunt puse acolo,sa ii opreasca pe cei care nu-si doresc cu adevarat sa continue.Obsatacolele apar mereu in viata.Ele sunt facute ca sa fie trecute
    Te lupti ca sa ajungi in varf.Varful e un loc unde stai foarte putin.Treci peste oboseala,peste obstacole,peste foame,sete,ploaie,peste...greutatea rucsacului.
    Te bucuri de privelistea superba pe care o ai in fata si cobori,sa cuceresti un alt varf.
    Varful e un loc pentru care merita luptat,trebuie savurat,apreciat si parasit.Dupa ce l-ai parasit, iti dai seama ca de fapt calatoria a meritat mult mai mult decat atingerea varfului.Ai invatat acolo atat de multe despre tine,despre altii,despre viata!
    http://itunes.apple.com/ro/album/iti-multumesc-live-version/id470798744?uo=4

    RăspundețiȘtergere
  2. Corect. Vârful e doar pretextul călătoriei, nu scopul său. Scopul e drumul însuşi. PS: Nu merge link-ul. Ăsta este: http://www.youtube.com/watch?v=a9YcE99rU6k ?

    RăspundețiȘtergere