sâmbătă, 12 februarie 2011

Trei citate din Hesse

Ca să rezulte ceva ce poate fi numit conexiune sau cauzalitate sau sens, pentru ca măcar ceva din ceea ce există pe pământ să devină posibil de povestit, istoriograful e obligat să inventeze monade: un popor, o idee, şi să pună pe seama acestor monade inventate de el toate lucrurile care, în realitate, s-au produs în anonimat. 

Tocmai asta e ea, viaţa, când e frumoasă şi fericită: un joc! Fireşte că poţi să faci din ea orice altceva, o datorie, sau un război sau o închisoare, dar n-ai s-o înfrumuseţezi astfel.

Îndată ce suferinţa e destul de mare, omul merge înainte. Fratele H. a fost împins de încercarea lui până la deznădejde, iar deznădejdea este rezultatul oricărei încercări serioase de a înţelege şi de a justifica existenţa omenească. Deznădejdea este rezultatul oricărei încercări serioase de a trece examenul vieţii cu virtutea, cu dreptatea, cu raţiunea şi de a răspunde exigenţelor ei. Dincoace de această deznădejde trăiesc copiii, dincolo de ea - cei care s-au trezit. 

(Herman Hesse - Călătoria spre Soare Răsare)

Sensul (sau lipsa de sens) nu este al lumii ci este (ca şi haosul) al nostru.
Viaţa ca joc: Viaţa este un loc de joacă
Cred că eşuăm în a înţelege şi a jusifica existenţa omenească tocmai pentru că încercăm să o facem cu instrumentele noastre omeneşti şi nu ale lumii ale cărei înţelesuri nu există. De aceea deznădejdea se cade a fi depăşită, întorcându-ne la joc (sau la închisoare, datorie ori război, după gust). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu