miercuri, 7 martie 2012

Anticamera minunatei lumi noi

Nu sufăr de teoria niciunei conspiraţii, în niciun domeniu. Cred că prostia (sau hai să-i spunem ignoranţă) şi/sau lăcomia noastră explică mult mai multe decât prezenţa unui Big Brother, a masonilor sau a mai ştiu eu cui. Mi-am pus recent nişte întrebări pornind de la ACTA însă în acest caz mi-ar părea mult mai rău după nişte avantaje, de care nu ştiu dacă am dreptul să vorbesc pe aici, decât de faptul de a fi supravegheat. Libertatea sau lipsa mea de libertate parcă nu stă în faptul că cineva îmi urmăreşte traficul pe Internet.
Şi totuşi... 
Dimineaţă am primit pe mail un newsletter (o reclamă de fapt) de la un magazin online al cărui client sunt. Întâmplător sau nu, mi se prezenta o ofertă cu cel mai nou album al formaţiei rock pe care o îndrăgesc cel mai mult. Dau click şi intru într-un adevărat paradis: integrala albumelor, DVD-uri, cărţi despre grupul respectiv. Pornesc să îmi fac calcule, să proiectez achiziţii în funcţie de venituri viitoare şi, cu greu, închid site-ul. Până la urmă, îmi vine o idee: Dacă, în momentul în care m-am autentificat pe site-ul respectivului magazin cu contul de facebook cineva a luat toate like-urile mele, a făcut o ierarhie şi a transformat-o într-o ofertă comercială „de nerefuzat”? Poate că azi dimineaţă a fost doar o coincidenţă, dar cred că mai devreme sau mai târziu se va ajunge aici. Vom fi înconjuraţi de oferte personalizate, vom primi ceea ce vom vrea să primim, în orice domeniu, de la cărţi şi albume până la relaţii şi medicamente. Deşi pare o imagine idilică, a unei lumi perfecte, m-a trecut un fior. 
Devine astfel lumea noastră o lume în care e tot mai greu să ne păstrăm autonomia şi asta fără a trece în extrema opusă, de a deveni paranoici, excesiv de neîncrezători, de suspicioşi care este, până la urmă, tot o limitare a propriei libertăţi. Trebuie, cumva, să ne înconjurăm de nişte ziduri permisive şi elastice - să salvăm încrederea şi speranţa în oameni - ceea ce nu-i chiar foarte uşor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu