Dintr-un anumit punct de vedere, această lume - cel puţin cea civilizată în sens occidental* - este cea mai bună din toate lumile care au existat până în prezent. Am trăit vremuri în care plăteai preţuri exorbitante pentru o carte sau pentru un disc de vinil şi aceasta le făcea să le crească valoarea culturală până la infinit. Ţi se părea că dacă ai pus mâna pe, de exemplu, o carte cu versuri de Adrian Păunescu sau pe un album cu Beatles ai descoperit Sfântul Graal şi din acel moment eşti în posesia tuturor înţelesurilor lumii. Iar într-un anumit fel, aşa şi era. Acum, toate aceste lucruri s-au schimbat şi, cel puţin din punct de vedere al ofertei culturale, avem parte de cornuri ale abundenţei nesfârşite. Doar să îţi alegi domeniul spre care vrei să te îndrepţi şi toată informaţia care a fost strânsă de-a lungul istoriei cu privire la acel domeniu îţi stă la dispoziţie. Crezi în extratereştri? Găseşti cantităţi nesfârşite de informaţie care să-ţi susţină convingerea! Nu crezi în nimic? Nu eşti singur în scepticismul tău şi din antichitate până acum poţi închega un grup de persoane - ca inteligenţe dar şi reale ori virtuale - care să-ţi împărtăşească părerea că nimic nu merită suportul tău. Etc. Etc. Doar cere şi ţi se va da!
Această stare de lucruri schimbă în mod fundamental felul nostru de a fi? Ne face mai fericiţi ori mai înţelepţi Internetul comparativ cu o carte luată la pachet pe sub mână în anii 80? Cred că nici una, nici alta. Suntem doar mai informaţi aceasta însemnând că, probabil, am evoluat mai mult cantitativ decât calitativ. Sunteam la fel, doar mai mari. Aveam alimentara şi aprozarul, avem supermarket-ul, însă de mâncat tot mâncăm. Puţini au depăşit acest nivel şi au ajuns maeştri ai artei culinare. Se prea poate să fi ajuns oricum.
Mai este ceva, totuşi. Într-o lume cu de toate, suntem mai responsabili. Dacă înainte puteam spune „Câte aş face dacă aş trăi într-o lume liberă, dacă aş avea acces la informaţie, dacă..., dacă....”, acum chiar avem aceste lucruri. Depinde numai de fiecare să intre în supermarket şi să-şi aleagă raionul spre care se îndreaptă, cel care este prelungirea fiinţei lui. Nimeni nu ne mai dă, acum alegem.
În plus, toţi înţelepţii lumii ne aşteaptă tăcuţi să-i întrebăm despre tot ceea ce ştiu, despre ideile descoperite pentru care unii au plătit scump, doar pentru a avea noi o existenţă mai luminoasă.
Din acest punct de vedere este într-adevăr o lume minunată.
*Nu doar pentru lumea occidentală globalizarea accesului la informaţie este o binecuvântare. Fundamentaliştii, extremiştii, teroriştii oricine crede în ceva, indiferent în ce grad, fiecare găseşte confirmare şi suport pentru poziţia sa. Şi pentru ei, din acest punct de vedere, este o lume minunată. Chiar dacă, prin asta, nu este una mai bună.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu